جنین؛ رأسالثوره فلسطین
حمله رژیم صهیونیستی به شهر جنین، اگرچه به زعم بسیاری یک حمله احمقانه به حساب میآید -چرا که فقط احمقها به خانهای که در آن حضور دارند، کبریت میکشند- اما در همان حال میتواند به معنای علامتی از شروع یک سری درگیریهای جدید در کرانه باختری باشد.
سعدالله زارعی در یادداشتی نوشت: حمله دوشنبه هفته پیش رژیم صهیونیستی به شهر و اردوگاه جنین یک رخداد مهم و یک تحول در درگیریهای رژیم کودککش اسرائیل و فلسطینیها است. اگرچه در طول سالهای گذشته، جنین بارها مورد حملات واقع شده است اما سطح و حجم اقدامات هفته پیش رژیم جنایتکار با اقداماتی که در حد فاصل خرداد 1381/ ژوئن 2002 تا پیش از این انجام داده بود، قابل مقایسه نیست. یورش رژیم با بهرهگیری از حدود 1000 نیروی نظامی و دستکم 150 خودرو زرهی به یک منطقه محدود، یک رخداد جدید بهحساب میآمد و از اینرو واکنشهایی را درپی داشت.
در این بین سؤالاتی وجود دارد؛ این حمله به چه دلیل صورت گرفته است؟ رژیم صهیونیستی چه دستاوردی داشته؟ و افق این تحول نظامی چیست؟
1- منطقه جنین، منطقه الراس کرانه باختری به حساب میآید و یکی از حساسترین نقطه تماسهای سرزمینهای 1967 با 1948 میباشد. این منطقه (با وسعت 1880 هکتار) نقطه اتصال راههای ارتباطی با حیفا، ناصره، نابلس و قدس است. جنین با دارا بودن حدود 300 هزار فلسطینی پس از قدس، بیشترین جمعیت کرانه باختری را در میان 16 شهر آن به خود اختصاص داده است. از سوی دیگر جنین در جریان دو انتفاضه قبلی و بهخصوص انتفاضه 2002 موسوم به انتفاضهالاقصی، یک موقعیت مرکزی برای مبارزات فلسطینیها داشت.
در جریان حمله سال 2002 رژیم صهیونیستی به این منطقه، جوانان جنین صحنههای پرافتخاری خلق کردند در این مواجهه، دستکم 23 نظامی متجاوز اسرائیلی کشته شدند و رژیم ناچار شد به مدت پنج ماه در جنین اعلام حکومت نظامی کند. درگیری هفته اخیر رژیم جعلی اسرائیل یادآور تهاجم خرداد سال 1381 است. هدفگذاری رژیم در آن زمان، عقب راندن فلسطینیهایی بود که معتقد بودند توافق اسلو برای آنان دستاوردی نداشته و یکسره به سود اسرائیل تمام شده است. در آن زمان یاسر عرفات به عنوان رئیس تشکیلات خودگردان از عدم اجرای مصوبات اسلو توسط رژیم و دولت آمریکا سرخورده شده بود و رژیم صهیونیستی او را بخشی از «مقاومت فلسطین» به حساب میآورد.
گفتنی است رژیم صهیونیستی حدود 20 سال پس از یورش ژوئن 2002، جنین را با این اتهام که به مرکز ساخت سلاح تبدیل شده است، مورد حمله قرار داد. این در حالی است که رژیم صهیونیستی با توجه به حساسیت کرانه باختری یک لحظه از آن چشم برنداشته است.
2- ارتش رژیم صهیونیستی به شدت نگران کرانه باختری است و آن را انبار باروت و آماده انفجار میداند و معتقد است جنین در حکم چاشنی این انبار باروت عمل میکند. رژیم در حد فاصل انتفاضه 2002 تا امروز در کرانه و بهخصوص در جنین در حالت آمادهباش بوده است. در همین ماههای اخیر بارها کوچکترین تحرک نیروهای مقاومت جنین را زیر نظر گرفته و علیه آن وارد عمل شده است.
برابر آمارهایی که از منابع رژیم صهیونیستی نقل شده است هماینک نزدیک به 315 هزار نیروی نظامی رژیم صهیونیستی برای دو مأموریت اصلی در کرانه باختری استقرار دارند؛ یک مأموریت آرام نگاه داشتن فضای کرانه باختری است که مرکز اصلی حضور فلسطینیهاست و دیگری ایجاد زمینه نظامی و امنیتی برای توسعه شهرکهای صهیونیستی در این منطقه است.
سیاست سرکوب فلسطینیهای ساکن کرانه که از حدود سال 2000 شروع شده، نتوانسته است مسئله رژیم را حل کند. اگرچه در این دوره 24 ساله تعداد زیادی از مبارزان فلسطینی به شهادت رسیدهاند و دهها هزار نفر آنان به زندان افتادهاند، اما این منطقه به مهار اسرائیل درنیامده و این رژیم ناگزیر به افزایش نیروهای نظامی خود شده است. کما اینکه در هفته گذشته 8000 نفر به این نیروها اضافه شدند. اینکه رژیم اسرائیل در بیست و دومین سالگرد درگیریهای شدید با ساکنان جنین، به اعزام 1000 نیروی نظامی و حدود 150 نفربر زرهی به این منطقه دست زده و علاوهبر تخریب خانهها و بخشهای زیادی از اردوگاه جنین به تخریب خیابانها و کوچهها روی آورده، یعنی آتش خشم فلسطینیها روند صعودی داشته است.
3- اقدام رژیم اسرائیل در حمله به جنین نشان میدهد ارتش اسرائیل در جمعبندی خود به قریبالوقوع بودن خیزش عمومی فلسطینیها رسیده و در یک اقدام پیشگیرانه به نقطه کانونی کرانه باختری یعنی جنین حمله کرده است. در جمعبندی اسرائیل اگر جنین به حرکت درآید، به سرعت به 15 منطقه دیگر کرانه باختری سرایت میکند.
جنین در مجموعه 16 شهر کرانه باختری، بیشترین تعداد آواره جنگ 1327/ 1948 را در خود جای داده و در واقع هر کدام از حدود 15000 آوارهای که در اردوگاه سازمان ملل در جنین اسکان دارند، اهل یکی از شهرهای شمالی، مرکزی یا جنوبی فلسطین هستند و از این رو تحرک ساکنان این اردوگاه و این منطقه و وارد شدن آسیب به آنان میتواند کل فلسطین از جلیل تا نقب را به صحنه درگیری با اسرائیل تبدیل کند. کمااینکه در سالهای قبل اعمال فشار بر ساکنان اردوگاه جنین سبب بروز حادثه در صفد، کریات شمونه، حیفا، تلآویو و نقب میشد و در یک فقره 150 صهیونیست را به کام مرگ کشاند.
اسرائیل گمان میکند اگر با جنین برخورد کند جرأت به صحنه آمدن جوانان فلسطینی در البیره، بیتلحم، الخلیل، اریحا، قدس، نابلس، قلقیلیه، رامالله، طولکرم و بقیه شهرهای کرانه باختری را از آنان میگیرد به همین جهت یک روز پس از عقبنشینی از جنین، به بعضی از شهرهای فلسطین نسبت به اقدام مشابه جنین هشدار داد.
حمله روز دوشنبه اگرچه به زعم بسیاری یک حمله احمقانه به حساب میآید چرا که جز احمقها به خانهای که در آن حضور دارند، کبریت نمیکشند، اما در همان حال میتواند به معنای علامتی از شروع یک سری درگیریهای جدید در کرانه باختری باشد. شاید رژیم اسرائیل و شخص بنیامین نتانیاهو به این نتیجه رسیده باشد که باید شانس عملیات شدید نظامی علیه فلسطینیها را امتحان کند و هرچه پیش آمد را به عنوان شرایطی که لامحاله باید با آن مواجه میشد، پذیرفته است.
رژیم جعلی اسرائیل احساس میکند زمان را از دست داده است نه اینکه این از دست دادن زمان به معنای غفلت یا بیتحرکی باشد، اسرائیل نمیتوانسته در برابر شرایط متغیر منطقه کار دیگری کند و لذا زمان گذشته و کارهای انجام شده تناسبی با شرایط به وجود آمده نداشته است. به هر حال زمان برای اسرائیل سپری شده است. این رژیم گمان میکند باید برای حل مسئله از خود مایه بگذارد و از این رو دست به ریسک وحشتناکی زده است.
4- کرانه باختری کانون نیروهای جهادی است. سازمانهای جهادی - قدیم و جدید - فلسطین در اکثر خانههای فلسطینیهای کرانه باختری - یعنی منطقهای سه بار بزرگتر از غزه - نیروی رزمی داشته و اکثر این نیروها هم اینک به سلاح دسترسی دارند. گزارشهای خود رژیم هم میگویند فلسطینیها در جنین و بقیه شهرهای کرانه باختری به سلاحهای نیمهسنگین و موشکهای دستساز و دوشپرتاب مجهز شدهاند.
بیش از 300 هزار نیروی نظامی در کرانه باختری استقرار دارند و این به آن معناست که حالا فلسطینیها به هر طرف شلیک کنند به یک اسرائیلی اصابت میکند. کرانه باختری آشوبناک، این نظامیان را بیشتر به یک طعمه تبدیل میکند و از این رو آشوبناک کردن کرانه باختری برای فلسطینیهای سازمانهای مبارز مطلوب است. کاری که اسرائیل در استقبال از درگیری انجام میدهد، شهرهای کرانه باختری را زودتر به مرحله آشوب نزدیک میکند و این یعنی اسرائیل جنگ فلسطینیها با خودش را جلوتر انداخته است.
منطقه کرانه باختری برخلاف منطقه بسته غزه با اکثر شهرهای با جمعیت اکثریت یهودی تماس دارد و هر نوع آشوب آن به سمت مناطق حساس مثل حیفا کشیده میشود. منطقه جنین از طریق دره اردن به اردن اتصال دارد و آن سوی آن صدها هزار فلسطینی قرار گرفتهاند که جمعیت نهایی آنان بیش از پنج میلیون نفر میباشد. بازی با کرانه باختری برای رژیم اسرائیل خطرناک شده است.
امروز حجم سلاح کرانه باختری اگر از حجم سلاح غزه بیشتر نباشد کمتر نیست و حال آنکه آن آزادی عملی که فلسطینیهای کرانه دارند، ساکنان غزه ندارند. درست است کرانه باختری با سرعت به سمت یک درگیری با رژیم اسرائیل پیش میرود اما نسخهای که سران جنایتکار اسرائیل برای غلبه بر آن پیچیدهاند، اثر ندارد. اگر قرار بود سرکوب و نشان دادن مشت آهنین چاره کار باشد، رژیم اسرائیل این را در 2002 علیه جنین تجربه کرد. آن وقت که جنین مسلح نبود و کل سلاحهای آن از تعداد انگشتان دست کمتر بود؛ اینک آن کرانه به یک آتشفشان تبدیل شده و کمتر جوانی است که دسترسی به یک قبضه سلاح نداشته باشد.
اخبار مرتبط
نظرات