97/12/27
رهبر معظم انقلاب اسلامی در ابتدای سال ۱۳۹۷ با نامگذاری این سال بهعنوان «حمایت از کالای ایرانی»، فرمودند: «شعار امسال [حمایت از] کالای ایرانی است. کالای ایرانی یعنی محصول نهایی کار و سرمایه و فعّالیّت اقتصادی و ذهن و ابتکار و همهچیز. سرمایهگذار با سرمایهی خود، کارگر با کار خود، طرّاح با ذهن خود و با دانش خود، اینها همه تلاش میکنند و محصول [کار آنها] میشود کالای ایرانی. بنابراین چیز باعظمتی است، چیز بسیار مهمّی است؛ این را بایستی حمایت کرد. در حمایت از این کالای ایرانی -که محصول تلاش فعّالان اقتصادی و فعّالان کارگری و سرمایهگذاران و برنامهریزان و طرّاحان و مانند اینها است- هم مردم نقش دارند بهعنوان تولیدکنندهی کالای ایرانی، هم مردم نقش دارند بهعنوان مصرفکنندهی کالای ایرانی؛ هم باید تولید کنند، هم باید مصرف کنند؛ هم باید در تولید تلاش کنند -که حالا عرض میکنم کارهایی را که باید انجام بگیرد- هم باید در مصرف مراقبت بکنند که کالای ایرانی مصرف کنند؛ و این هم یک وظایفی را بر عهدهی مردم و بر عهدهی مسئولین دولت قرار میدهد؛ مخاطب این شعار، هم مردماند، هم مسئولاناند.»
با توجه به نامگذاری سال ۱۳۹۷ بهعنوان «حمایت از کالای ایرانی» این انتظار وجود دارد که در این سال وضعیت تولید ملی نسبت به گذشته بهبود یابد. بااینحال آمارهای رسمی چیز دیگری را نشان میدهند:
آمار تولید کالاهای منتخب صنعتی و معدنی در ۹ ماه ابتدایی سال ۱۳۹۷ بر اساس اطلاعات منتشرشده از سوی وزارت صنعت معدن و تجارت بدین شرح است:
آمار تولید کالاهای منتخب صنعتی
بر اساس اطلاعات فوق در نهماهه سال ۱۳۹۷ میزان تولید در:
۱- یخچال و فریزر، نئوپان، چینی بهداشتی، کامیون کشنده، سموم دفع آفات نباتی، انواع خودرو سواری، وانت، انواع تلویزیون و ماشین لباسشویی افت شدیدی را تجربه نموده است.
۲- کمباین، داروی انسانی، سیمان، آلومینا، روغنموتور صنعتی، سیگارت، شمش آلومینیوم، تراکتور، کولرآبی، فرش ماشینی، لاستیک خودرو، کارتون و الکتروموتور اندکی افت نموده است.
۳- اتوبوس، مینیبوس، ون، روغن ساختهشده نباتی، پودر شوینده، انواع کاغذ، دوده، محصولات پتروشیمی، نخ سیستم پنبهای و ترکیبی الیاف مصنوعی، الیاف و تاپس پلیاستر، نخ پلیاستر، چرم، انواع پایپوش، فولاد خام، محصولات فولادی، سنگآهن، کنسانتره زغالسنگ، کاشی، شیشه جام و ظروف چینی رشد اندکی داشته است.
۴- فیبر، کاتد مس و ظروف شیشهای رشد متوسط و بالایی را تجربه نموده است.
تأمین سرمایه تولید
بررسی میزان تسهیلات پرداختی بانکها و مؤسسات اعتباری در سال ۱۳۹۷ حاکی از کاهش کلی سهم بخش تولید و کاهش سهم صنعت و افزایش سهم بخش کشاورزی از کل تسهیلات پرداختی است:
تسهیلات پرداختی بانکها و مؤسسات اعتباری به تفکیک بخشهای اقتصادی واحد: هزار میلیارد تومان- درصد
بهطورکلی میتوان گفت در سال حمایت از کالای ایرانی:
میزان تولید بخش صنعتی عمدتاً کاهشی و بخش معدنی (که استخراجی و معمولاً ماده خام یا واسطهای است) افزایشی بوده است.
سهم تأمین سرمایه تولید و بهویژه بخش صنعت و معدن در کل تأمین مالی بانکی کشور کاهشیافته است.