96/8/8
علاوه بر جدا کردن بخشهایی از قدس اشغالی از این شهر، صهیونیستها از رهگذر طرح قدس بزرگ دنبال الحاق شهرکهای صهیونیست نشین در کرانه باختری به شهر قدس هستند. این بدان معناست که اداره این شهرک ها از این پس تحت اختیار شهرداری اسرائیلی قدس خواهد بود.
رامین حسین آبادیان
مدتی است که در محافل رژیم صهیونیستی طرح جدیدی تحت عنوان «قدس بزرگ» مطرح شده است. قرار بود یک کمیته وزارتی در کابینه رژیم صهیونیستی با تشکیل جلسه ای درباره این طرح رأیگیری کرده و آن را به تصویب برساند که این جلسه به زمان دیگری موکول شد. بر اساس این طرحِ صهیونیستها، بخش هایی از قدس اشغالی از مرزهای این شهر جدا می شوند. این در حالی است که در پیش نویس طرح ارائه شده از سوی مقامات صهیونیست، به آینده آن دسته از بخش هایی که قرار است از قدس اشغالی جدا شوند و همچنین سرنوشت ساکنان آنها، هیچ اشاره ای نشده است. درحال حاضر قریب به 40 درصد از ساکنان اراضی اشغالی فلسطین در شهر قدس زندگی می کنند. این بدان معناست که در صورت اجرایی شدن طرح «قدس بزرگ»، بیش از 120 هزار نفر از ساکنان قدس اشغالی عملا از این شهر اخراج خواهند شد. براساس آنچه که در این طرح آمده است، اردوگاه های فلسطینی «شعفاط»، «کفر عقب» و «عناتا» ازجمله بخش هایی هستند که قرار است از شهر قدس جدا شوند.
اما این پایان ماجرا نیست. علاوه بر جدا کردن بخش هایی از قدس اشغالی از این شهر، صهیونیستها از رهگذر طرح قدس بزرگ به دنبال الحاق شهرک های صهیونیست نشین در کرانه باختری به شهر قدس هستند. این بدان معناست که اداره این شهرک ها از این پس تحت اختیار شهرداری اسرائیلی قدس خواهد بود. تعداد ساکنان این شهرک های صهیونیست نشین که قرار است به قدس اشغالی ملحق شوند، حدود 100 هزار نفر برآورد شده است. در هر صورت، علت تعویق زمان جلسه ای که قرار بود درباره طرح «قدس بزرگ» در تل آویو تصمیم گیری شود، «مقدمه چینی دیپلماتیک» عنوان شده است. رسانه های صهیونیستی نیز اعلام کرده اند که «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر این رژیم شخصا دستور تعویق جلسه را صادر کرده است و وی قصد دارد پیش از تصویب نهایی این طرح، رایزنیهای بیشتری را با متحدان آمریکایی و غربی خود صورت دهد.
واکنش فلسطینیان به طرح تل آویو
طرح «قدس بزرگ» که به شدت از سوی صهیونیستها و در رأس آنها بنیامین نتانیاهو پیگیری میشود، مورد مخالفت شدید فلسطینیان اعم از هر طیفی قرار گرفته است. جنبش فتح که همواره از مذاکرات مستقیم و غیرمستقیم با رژیم صهیونیستی استقبال کرده و می کند، ازجمله طرف هایی محسوب می شود که بر طرح موسوم به «قدس بزرگ» تل آویو تاخته است. این جنبش با صدور بیانیه ای اعلام کرده است: «طرح قدس بزرگ با تمامی قوانین بین المللی در تعارض آشکار است. اجرایی ساختن این طرح همچنین نقض آشکار قطعنامه های سازمان ملل متحد محسوب می شود. اسرائیل باید بداند که تصویب چنین طرحی و عملیاتی ساختن آن، پیامدهای وخیمی برای آن به دنبال خواهد داشت». جنبش فتح همچنین ابراز نگرانی کرد که در صورت ورود طرح مذکور به فاز اجرایی، تلاش ها برای ازسرگیری مذاکرات سازش با تل آویو به کلی نابود خواهد شد.
آمریکا در قامت حمایت از صهیونیسم
برخلاف مطرح شدن ادعاهای واهی مبنی براینکه ایالات متحده آمریکا مخالف طرح «قدس بزرگ» است، مقامات این کشور رسما و صراحتا موضع خود در حمایت از این طرح را اعلام کرده اند. «هیدر نوورت» سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده آمریکا رسما از حمایت واشنگتن از طرح «قدس بزرگ» سخن می گوید. وی در این خصوص تأکید می کند: «این قانون باید در کمیته وزراتیِ اسرائیل به تصویب برسد». نوورت همچنین معتقد است: «ما می دانیم که برای اجرایی شدن این طرح، گام هایی باید در آینده برداشته شود، اما آنچه که می توانم بگویم این است که دولت ترامپ در مرحله کنونی تصمیمی برای مخالفت با طرح تل آویو ندارد». حمایت صریح واشنگتن از این اقدام غیرقانونی رژیم صهیونیستی درحالی صورت می گیرد که برخی مدعی شده بودند، نتانیاهو به دلیل مخالفت آمریکا و با هدف جلب رضایت آن، جلسه رسیدگی به طرح مذکور را به زمان دیگری موکول کرده است.
تسریع در روند پروژه «یهودی سازی قدس»
صهیونیستها طی ماه های اخیر سلسله طرح های متعددی را برای گسترش شهرک سازی ها در قدس اشغالی به تصویب رسانده اند. براساس آخرین گزارش ها، رژیم صهیونیستی طی حدود یک سال گذشته 64 مورد حفاری و احداث تونل در بخشهای 4 گانه مسجد الاقصی انجام داده که نیمی از آنها یعنی 32 مورد حفاری در بخش غربی این مسجد قرار دارد. همین مسأله موجب شده تا مسجد الاقصی در آستانه تخریب قرار گیرد. «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی 25 میلیون دلار را برای طرحهای یهودی سازی در بخش غربی مسجدالاقصی اختصاص داده است. موسسه بین المللی قدس در همین زمینه در بیانیهای با اشاره به فعالیت های رژیم اسرائیل در مسجدالاقصی اعلام کرد: «اسرائیل به دنبال پیادهسازی بزرگ ترین طرح های یهودی سازی در قدس اشغالی است».
برهمین اساس، یکی از اهداف اصلی رژیم صهیونیستی از پیاده سازی طرح «قدس بزرگ» تسریع در روند پروژه «یهودی سازی قدس» است.. طرح مذکور نیز یکی از قطعه های پازل «یهودی سازی قدس» به شمار می رود که قرار است طی روزهای آینده برای اجرایی شدن به رأی گذاشته شود. در واقع، تل آویو به دنبال آن است تا ضمن سلب هویت اسلامی شهر قدس، آن را کاملا یهودی سازد؛ مسأله که حتی خودِ صهیونیستها نیز به هیچ وجه منکر آن نبوده و بر روی آن صحه میگذارند. درهمین ارتباط، «یسرائیل کاتس» وزیر اطلاعات رژیم صهیونیستی می گوید: «هدف از طرح (اورشلیم) قدس بزرگ، تقویت هویت یهودی در این شهر است. وقتی هزاران یهودی به این شهر اضافه شوند، طبیعی است که هویت آن نیز تغییر خواهد کرد». وی همچنین ادامه می دهد: «در نقطه مقابل، حضور اعراب فلسطینی در(اورشلیم) قدس با این طرح، تضعیف خواهد شد».
جلوگیری از تشکیل دولت فلسطین به پایتختی قدس
ازجمله دیگر اهداف رژیم صهیونیستی از طرح «قدس بزرگ» ممانعت از تشکیل دولت مستقل فلسطین به پایتختی قدس اشغالی است؛ مطالبه ای که حتی تشکیلات خودگردان فلسطین و گروههای سازشکار در این کشور حاضر به عقب نشستن از آن نیستند. در واقع، مقامات رژیم صهیونیستی به طرح «قدس بزرگ» به مثابه یک پاسخ عملی به این مطالبه فلسطینیان می نگرند. آنها این تصمیم را پس از آن اتخاذ کردند که دریافتند گروه های مختلف فلسطینی اعم از فتح و حماس، به چیزی کمتر از تشکیل دولت مستقل فلسطین به پایتختی قدس رضایت نمی دهند. مقامات تل آویو گمان می کنند که با چنین طرحی می توانند خط بطلان بزرگی بر مطالبه مشروع و به حق فلسطینیان کشیده و آنها را برای همیشه از تشکیل دولت مستقل در اراضی خود بازدارند.
انتقام جویی به دنبال تحقق آشتی ملی
مطرح شدن طرح «قدس بزرگ» توسط رژیم صهیونیستی برای به نابودی کشاندن هویت اسلامی بیت المقدس را می توان نوعی انتقام جویی توسط تل آویو به دنبال تحقق آشتی ملی میان گروه های فلسطینی در قاهره تلقی کرد؛ اتفاقی که همین اواخر به وقوع پیوست و موجی از شادی را بر صفوف ملت فلسطین حاکم کرد. صهیونیستها و در رأس آنها نتانیاهو که نتوانستند خشم و عصبانیت خود از حصول توافق آشتی ملی میان فتح و حماس را پنهان نگاه دارند، با تسریع روند تصویب طرح «قدس بزرگ» درصددند تا این پیام را به گروهها و جریانهای مختلف فلسطینی منتقل کنند که تل آویو در مقابل هر اقدامی که منافع و مصالحش را تأمین نکند، می ایستد. لذا می توان اینگونه نتیجه گرفت که تلاش رژیم صهیونیستی برای اجرایی ساختن طرح مزبور، نوعی اقدام متقابل در برابر دستاوردی است که پس از سالها با عزم و اراده فلسطینیان محقق شد.
ایجاد اهرم فشار بر گروه های مقاومت
مسئولان رژیم اسرائیل به خوبی به این واقعیت اشراف دارد که قدس اشغالی در مقایسه با دیگر مناطق، برای تمامی فلسطینیان و خصوصا گروه های مقاومت فلسطینی از اهمیت بسزایی برخوردار است. ازهمین روی، آنها با عَلَم کردن طرح «قدس بزرگ» در واقع تلاش دارند تا اهرم فشار جدیدی را علیه مقاومت به کار گیرند و به زعم خود، آن را به چالش بکشند؛ به ویژه اینکه اکنون و با وجود تحقق آشتی ملی، تل آویو نهتنها هیچگونه تغییری در مواضع سابق گروه های مقاومت در قبال خود مشاهده نکرده، بلکه با مواضع سرسختانه آنها و ایستادگیشان بر اهداف و آرمانهایشان نیز مواجه شده است. همین چند روز پیش بود که گروه های مقاومت فلسطین در پاسخ به اظهارات مداخله جویانه و زیاده خواهانه مقامات تلآویو، متفق القول تأکید کردند که نه سلاحشان را روی زمین می گذارند و نه ارتباطشان را برای کسب رضایت رژیم صهیونیستی، با جمهوری اسلامی ایران قطع می کنند.
سکوت سنگین شیخ نشینان عرب
در این میان، سکوت سنگین شیخ نشینان عرب و کسانی که از بام تا شام به دروغ شعار حمایت از مسأله فلسطین را سر می دهند، بیش از هر زمان دیگری به مسأله ای قابل تأمل تبدیل شده است. طبیعی است کسانی که منافع سیاسی و اقتصادی خود را در گرو ارتباط با رژیم صهیونیستی می بینند، موضعی علیه این رژیم و در حمایت از مردم مظلوم فلسطین و قبله اول مسلمانان یعنی مسجدالاقصی، اتخاذ نکنند. زمانی که نخست وزیر رژیم صهیونیستی به صراحت اعلام می کند که روابط تل آویو با دوستان اعراب آن در پشت پرده بسیار فراتر از آن چیزی است که به صورت آشکار دیده می شود، نمی توان از سردمداران خودفروخته جهان عرب، انتظاری بیش از «سکوت در برابر مهمترین مسأله جهان اسلام» داشت.