روز شمار
اوقات شرعی
دکتر شاه ویسی، اقتصاددان در گفتگو با تراز:
azadi

95/10/13

یکسال از برجام گذشت، هنوز منابع ارزی قابلیت نقدشوندگی ندارد!/ قرارداد برای خرید هواپیما به نفع خارجی ها طراحی شده است

تراز: ساسان شاه ویسی گفت: در دولت یازدهم بیش از ۴۰ درصد از منابع نقد شونده کشور تحت عنوان اجاره به شرط تملیک در راستای تجهیز ناوگان هوایی اختصاص یافته است.

 

 

به گزارش تراز ،ساسان شاه ویسی اقتصاددان و استاد دانشگاه با اشاره به این موضوع که بعد از گذشت یکسال از اجرای برجام همچنان منابع ارزی ما منابع نقدشونده نیستند به خبرنگار تراز گفت: طرف غربی برای اینکه منابع ارزی ما در خارج از کشور در راستای سیاست های منطقه ای و اولویت های کشور حرکت نکند در دریافت و تبدیل این منابع به منابع نقدشونده محدودیت هایی را ایجاد کرده است. به طوریکه از حدود ۱۰۰ میلیارد دلار منابع ارزی ما در خارج از کشور قراردادهای بزرگی با برخی از شرکت های اروپایی نظیر قرارداد خرید هواپیما و... منعقد شده است که نحوه قرارداد و پرداخت پول آن در اختیار طرف ایرانی نیست.
این کارشناس اقتصادی در این زمینه تصریح کرد: در دولت یازدهم بیش از ۴۰ درصد از منابع نقد شونده کشور تحت عنوان اجاره به شرط تملیک در راستای تجهیز ناوگان هوایی اختصاص یافته است.

شاه ویسی اظهار داشت: دولت مدعی است برای خرید این هواپیماها ۱۰ تا ۲۰ درصد این مبالغ را پرداخت و مابقی آن را از طریق درآمدهای حاصل از فعالیت این هواپیما ها پرداخت می کند بنابراین از  خرید این هواپیماها متضرر نمی شویم. وی خاطرنشان کرد: این در حالی است که عین برابری قراردادمان را نزد آن ها به ضمانت می گذاریم. لذا بر سر برخی از این شرکت ها درباره دادن موتور این هواپیماها به ایران اختلافاتی صورت گرفت.

این استاد دانشگاه به خبرنگار تراز گفت: دلیل اینکه هنوز شائبه هایی درباره خرید هواپیما وجود دارد این است که این قراردادها طوری تعریف شده است که اگر چه طرف ایرانی پول خرید این هواپیماها را می دهد اما طرف غربی هر لحظه بخواهد می تواند جلوی ورود این هواپیماها به ایران را بگیرد، به عبارتی یعنی هم پول مان رفته و هم هنوز اتفاق قطعی در زمینه فروش این هواپیماها به ایران رخ نداده است.

شاه ویسی افزود: وقتی منابع نقد شونده ما در اختیارمان نباشد نمی توانیم به جای خرید هواپیما، کالای دیگری خریده و  عملا در انتخاب و نحوه خریدمان آزادی عمل نداریم بلکه باید این شرایط را در نظر بگیریم.
این اقتصاددان تصریح کرد: بر اساس تعریف جدیدی که صورت گرفته است اگر چه طرف ایرانی مدعی است که می تواند از منابع ارزی خود استفاده کرده و گشایش بزرگی بعد از برجام انجام شده است اما آمریکایی ها تصریح داشته اند که اتفاق خاصی نیفتاده است. بر این اساس اگر سوال های منظومه ۴۶ صفحه ای سری دوم را حذف کنیم می توان گفت این ۴۶ صفحه یک دستورالعمل عملیات مالی و بانکی برای ایران است که حتی برای هزینه منابع خودمان در خارج از کشور باید برای فروشنده و نحوه پرداخت از طرف غربی مجوز بگیریم.

نظرات
CAPTCHA